A felelősség az Öné is.

Gondoljon egészségére és környezetére!

A fenntartható jövőért

A hulladékkezelés közös érdek, érezd a felelősséget!

A tisztább levegőért

A levegő minőségének javítása közös feladatunk és közös felelősségünk.

A családja egészségéért

Válasszunk körültekintően tüzelőanyagot, hiszen az egészségünk a tét!

A helyes tüzelőanyag tárolás fortélyai

Amikor kiválasztottuk a megfelelő tűzifánkat, gondoskodnunk kell a tárolásáról, ugyanis korántsem ér végett az ún. íratlan szabályok betartása.

A megvásárolt, megrendelt fa nem minden esetben száraz a megfelelő mértékben a tüzeléshez (20 % alatti nedvességtartalom). A megfelelő nedvességtartalom eléréséhez szárítanunk kell a fát, illetve a kellő nedvességtartalom elérését követően nem szabad, hogy minden héten egy jókora esővel eláztassuk a farakásunkat. Ezért fontos betartani az alábbi szabályokat:

  • A fát minden esetben felfűrészelt és hasított állapotban tároljuk. A kisebb darabok könnyebben és gyorsabban száradnak, ezért nagyon fontos, hogy kellő mértékben felaprítsuk.
  • A levegő segítségünkre lehet a tűzifa tárolásában, ezért mindenképpen szellős és száraz helyen tartsuk a felaprított fát.
  • A legalsó réteg alatt hagyjunk kb. 15-20 cm magas légáteresztő réteget, amit különböző alátétekkel, esetleg ráccsal biztosíthatunk. Ez megakadályozza, hogy a fa átvegye a föld nedvességét, és ennek köszönhetően az alsó rétegek is könnyen szellőzhetnek anélkül, hogy elkorhadnának.
  • Érdemes a farakás mögött is kb. 5-10 cm széles levegőrést biztosítani. Ez is segíti a jobb és gyorsabb száradást.
  • A fát mindenképpen védjük meg az időjárás viszontagságaitól. Tárolhatjuk zárt helyen, azonban így kevésbé lesz biztosított a megfelelő levegőmozgás, tehát lassabban fog kiszáradni. Érdemesebb a szabadban, kiugró vagy féltető alatt elhelyezni a farakást. Így nem fogja érni az eső, ellenben a szél könnyen átjárhatja.
  • Biztosítsunk megfelelő szárítási időt, minimum 12 hónapot (lehetőség szerint akár inkább 2 évet).